Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

I huvudet på Alfhild Agrell

I HUVUDET PÅ ALFHILD AGRELL är en fri fantasi om bagardottern från Härnösand som blev en av sin tids mest uppskattade och spelade dramatiker

Alfhild Agrell var samtida med Strindberg och Ibsen, men trots den hårda konkurrensen var hon under det tidiga 1880-talet den mest spelade dramatikern på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Hon skrev om det som låg henne närmast hjärtat: kvinnans frigörelse och rätten till ett eget liv.

Denna lustfyllda föreställning rör sig mellan dröm och verklighet, Alfhild möter såväl Strindberg och Ibsen som Ellen Key och Victoria Benedictsson. Genom Alfhilds ögon får vi se fragment ur hennes pjäser och minnas hennes succéer.

Föreställningen handlar om Alfhilds liv och om hur hon som kvinna mötte motstånd och kritik. Den handlar också om hennes obändiga lust att skriva och hur hon till varje pris ville lyckas, bli bäst, och hur hon aldrig gav upp sina drömmar.

Arrangörsinformation

Detta evenemang är bokningsbart för arrangörer.
Visa information för arrangörer

Artiklar och recensioner

”I huvudet på Alfhild Agrell” skildrar en bortglömd men återupptäckt dramatiker. Det är en pjäs lika bångstyrig och på tvärs som dess föremål.

Dagens Nyheter,

Läs hela artikeln

Alfhild Agrell återuppstår hos Teater Västernorrland med fart, djup och drama – och många skratt

Sundsvalls Tidning,

Läs hela artikeln

På sin tid var hon en större dramatiker än både Strindberg och Ibsen. Ändå dog hon utfattig och blev bortglömd - till vår tid. Nu väcker Teater Västernorrland Alfhild Agrell till liv igen. Med en pjäs om hennes liv, minnen och ambitioner, och människor hon mötte.

Sundsvalls Tidning,

Läs hela artikeln

Pionjär i kvinnokampen får revansch

Gefle Dagblad,

Läs hela artikeln

Vindlande och rikt porträtt av den stora dramatikern

Västerbottens-Kuriren,

Läs hela artikeln

Alfhild Agrells liv glider undan i ett drömspel

Länstidningen Östersund,

Läs hela artikeln

Feministiska kämpen Alfhild Agrell återuppstår med fart, djup och drama – och många skratt

Östersundsposten,

Läs hela artikeln

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.