Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Kurage – en nyskriven pjäs om mod och civilkurage under AIDS-epidemin

Den 11 mars bjuder Teater Västernorrland, tillsammans med Riksteatern och Folkteatern Gävleborg in till premiär av Kurage på Konsertteatern i Sundsvall, en föreställning om civilkurage.

Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser och föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige och de öden som karaktärerna levt och tagit del av.

Det handlar om en infektionsläkare som hittar ett dödligt virus, en präst som viger sitt liv åt de smittade och en begravningsentreprenör som är en av de första att begrava offren.

För skådespelarna är det också speciellt att gestalta personer som finns på riktigt.

– Jag har inte gjort det förut men nu spelar jag prästen Ulla-Britt Persson. Hon och jag har blivit lite vänner och hon kallar mig för sitt alter ego. Hon hör av sig lite då och då och är väldigt engagerad i projektet. Det är väldigt inspirerande för mig, säger Lotta Östlin Stenshäll, skådespelare.

Tillsammans med Victor Wigardt och Mårten Andersson utgör hon trion som står på den lite ovanliga scenen. Spelplatsen är som en catwalk och publiken kommer att sitta på två sidor vända mitt emot varandra. Ett grepp som kommer skapa närhet både till ensemblen och till publikreaktionerna.

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären äger rum 11 mars i Sundsvall på Konsertteatern, därefter spelas den på turné i Västernorrland och Gävleborg under våren. Hösten 2020 fortsätter Kurage på turné med Riksteatern.

fredag 6 mars 2020

comments powered by Disqus