Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Först i Sverige med att göra pjäs av kultförklarade filmklassikern Fucking Åmål

Som första svenska institutionsteater sätter Teater Västernorrland upp den högt älskade FUCKING ÅMÅL hösten 2020.
– Det är en väldigt relevant berättelse om att det är självklart att du ska få älska vem du vill, säger Kristoffer Berglund, konstnärligt ansvarig för barn- och ungaproduktioner.

“Jag har så här två gram mjölk och fem tusen kilo O’boy”. “Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål?”

De citaten och många andra är en del av den kultförklarade filmen Fucking Åmål av Lukas Moodysson som kom 1998. Nu ska den bli föreställning hos Teater Västernorrland.

– Det är en kultfilm för min generation, från min uppväxt, som ska bli teater. Det är en relevant berättelse om att det är självklart att du ska få älska vem du vill. Det känns jättekul att vi gör den, säger Kristoffer Berglund, ansvarig för barn- och ungaproduktioner.

Teater Västernorrland blir den första svenska institutionsteatern i Sverige som gör filmklassikern.

–  Jag har googlat ihjäl mig och vågar säga att det är någon typ av Sverigepremiär.

Frågan en kan ställa sig är hur den här filmen ska kunna fungera i en teatermiljö.

– Förutom att behöva älska historien är det viktigt att ha kunskap om hur du omvandlar en filmberättelse så att det blir bra för scenen, säger Kristoffer Berglund. 

Dramatiseringen görs av Robin N Spegel och regisserar gör Lovisa Onnermark.

måndag 9 september 2019

comments powered by Disqus