Svartvit bild på skådespelaren Gisela Nilsson Svartvit bild på skådespelaren Gisela Nilsson Svartvit bild på skådespelaren Gisela Nilsson

Teater Västernorrland

En pjäs om att våga berätta

Att skriva Hitta hem har för skådespelaren Gisela Nilsson varit lite som ett detektivarbete. Pusselbitar av trauman har blandats med frågeställningar av vad som är ungerskt och judiskt hos henne själv.
-
Jag är inte uppvuxen med judisk kultur och traditioner, men jag vill gärna utforska det nu.

Gisela Nilssons mamma Emmi klev i land i Malmö 1945. Och det är en stark kvinna som beskrivs av sin dotter. Både när Gisela beskriver hennes livsgärning som politisk förkämpe, debattör och dramapedagog, och hur hon lyser igenom i manuset Hitta hem. I sina efterforskningar har Gisela Nilsson rest i sin mammas fotspår. Hon har besökt lägenheten i Budapest och gått ner i skyddsrummet de satt i.

- Det är så skrämmande när man börjar känna hur fasansfullt det var. När man börjar få vittring på den skräck hon upplevt så har jag i nästa andetag behövt dra mig tillbaka för att hämta andan.

Att på allvar fundera över mammans resa från Budapest till förintelselägret i Bergen Belsen, och hur hon sedan lyckades övertala hjälparbetarna att få en plats på transporten till Sverige ger perspektiv om tillfälligheter.

- Och på grund av kriget är det också de små marginalerna som gör att jag existerar.

I teatersalongen önskar Gisela bidra med en känslomässig upplevelse. Att berättelsen ska nå in under huden på publiken och att de ska få sig en tankeställare.

- Drivkraften är att berätta min mammas vittnesmål och bidra till att historien lever vidare. Trots att det är smärtsamt så ger det mig mod. Vi behöver alla förstå att demokratin inte är självklar. Inte minst så som samhället och världen ser ut idag.

Affisch bild till Teater Västernorrlands föreställning Hitta Hem. Huvudrollsinnehavaren Gisale Nilsson sitter vid ett bort med en hög judiska skor och sin mammas gamla brev och dokument.

Teater

Hitta hem

Nypremiär 1 november

Läs mer