En grupp skådespelare på scen under föreställning spelar ungdomar som tittar på tv. En grupp skådespelare på scen under föreställning spelar ungdomar som tittar på tv. En grupp skådespelare på scen under föreställning spelar ungdomar som tittar på tv.

Om oss

Teater Västernorrland

Hej!

Du kanske inte vet att du har en egen teater? Men det har du. Teater Västernorrland är din länsteater och vi producerar teaterföreställningar för alla – och då menar vi alla!

Oavsett om du möter oss i ett klassrum eller i ett Folkets hus, sitter på en pinnstol i en bygdegård eller på en filt i en park, eller kliver in till oss på Teater Västernorrland i Sundsvall vill vi överraska och beröra.

Att skapa angelägna och underhållande upplevelser är det vi brinner för allra mest. Vi har en fast skådespelarensemble och ett helt hus fyllt med ateljéer och verkstäder. Det är som en hel teaterfabrik där vi från grunden skapar det du ser på scenen. Och våra tekniker ser till att föreställningarna alltid håller samma höga klass oavsett om vi är på våra egna scener eller på turné.

Vi tycker också att det är viktigt att medborgarna själva får spela teater. Vi har därför en omfattande skolverksamhet och ger stöd till bland annat amatörteaterföreningar.

Skådespelare bättrar på sitt scensmink inför föreställning.
Glatt barn skrattar under teaterövning
Kvinnlig snickare använder bandsåg för att såga till teaterkulisser.

Teater Västernorrland är en av 21 länsteatrar och bildades i Härnösand 1972 under namnet Västernorrlands Regionteater. Sundsvallsensemblen såg sitt ljus 1984 och fokuserade på att spela vuxenteater i Sundsvall. 1990 slogs de båda ensemblerna ihop under namnet Teater Västernorrland och hela teatern flyttade till Sundsvall. 2008 blev Teater Västernorrland en del av Scenkonst Västernorrland.

På våra scener möter du både skådespelare som tillhör den fasta ensemblen och skådespelare som anställs för en eller flera säsonger. Här finns en presentation av de du möter på scenen

Kontaktperson

Bild på Kristoffer Berglund