måndag 11 mars 2024

Känslostorm och starka scener - premiär för Jag for ner till bror på Teater Västernorrland

Teater Västernorrland presenterar den sceniska urpremiären av Karin Smirnoffs prisade trilogi om Jana Kippo. Föreställningen Jag for ner till bror har premiär den 16:e mars. Historien tar sig över tid och rum för att bit för bit pussla ihop ett drama om en kvinnas uppgörelse med sin egen historia.

Jana återvänder till sin barndomsby och möter ett hem som påminner henne om trauman. En Bror som är på väg att supa ihjäl sig, en John som hon inte kommer ihåg och en mor som lämnar henne med fler frågor än svar. Men vad hände egentligen?

Teater Västernorrlands Jag for ner till bror är en stor berättelse om ett litet samhälle och människorna som befolkar det. Rollen som Jana Kippo spelas av Amanda Jansson som tidigare setts i bland annat Tunna blå linjenNattryttarna och långfilmen Beck – Utom rimligt tvivel.

- Jag älskar Jana och kommer alltid försvara henne. Hon är en person ytterst märkt av sin uppväxt och det hon varit med om. Jag vill att hon ska veta att hon inte är ensam. Att hon inte behöver klara av allting själv, säger Amanda Jansson.

Jag for ner till bror är en känslostark uppsättning där manuset främst tar fasta på Janas resa och relationen hon har till sin tvillingbror. Dessutom belyser berättelsen de trauman som huvudkaraktärerna genomlevt och hur dessa kan gå i arv genom generationer.

- Många bär på familjehemligheter och håller tyst om sitt svåraste. Jag hoppas att vår föreställning kan ge dem som själva bär på sår en slags tröst och känsla av lite mindre ensamhet. Att teatern kan samla människor som aldrig annars skulle mötas i samma rum och låta dem få syn på sina egna liv såväl som andras liv, säger regissör Julia Marko-Nord.

Musiken till uppsättningen är komponerad av Martin Hederos som bland annat var med och grundade bandet The Soundtrack of Our Lives, samt spelat med artister som Ulf Lundell, Johnossi och Weeping Willows. Arrangemangen är inspelade av Nordiska Kammarensemblen. Musiken förstärker de känslostarka uttrycken och styckena har fått namn efter karaktärerna.