måndag 17 april 2023

När ”Alla ska digitaliseras” kliver forskningen in på teaterscenen

Torsdag 20 april är det premiär för ett unikt samarbete mellan Mittuniversitetet och Teater Västernorrland. På scenen ställer sig två forskare och en skådespelare för att tillsammans presentera och gestalta aktuell forskning om upplevelser av digitalisering inifrån offentlig verksamhet.

- Akademins roll i samhället är viktigare än någonsin och då är det viktigt att vi når ut med forskning på nya sätt och till fler. Den kunskap som forskare skapar behöver pratas om och bli en del av det offentliga samtalet, säger Katarina L Gidlund, professor i digitalisering vid Mittuniversitetet.

”Alla ska digitaliseras” är en performance lecture, ett scenkonstformat där vetenskap och konstnärlig gestaltning sammanfogas. Idén med föreställningen har mejslats fram under tre års tid. Forskarna Katarina Gidlund och Sara Nyhlén presenterar aktuell forskning om upplevelser av digitalisering inifrån offentlig verksamhet.

– Föreställningen handlar om digitalisering i bred bemärkelse och hur den påverkar offentlig sektor och medborgare. Varifrån kommer ”kravet” om digitalisering och vilka är problemen som digitaliseringen ska lösa? Vi vrider och vänder på olika perspektiv i vår forskning och försöker att lyfta fram både det allvarliga och det dråpliga i olika situationer, säger Sara Nyhlén, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

I föreställningen medverkar också Teater Västernorrlands skådespelare Helena Svartling som gestaltar såväl politiker som socialsekreterare och IT-konsulter.

– Vi älskar att samarbeta med Mittuniversitetet och brinner för att skapa underhållande och angelägna upplevelser, så att ta ett brännande forskningsämne och korsa med teater passar oss perfekt. Föreställningen sålde slut omgående så det märks att det finns ett intresse från publiken att ta del av detta, säger Kristoffer Berglund, teaterchef Teater Västernorrland.

– Framför allt känns det viktigt att testa olika vägar att kommunicera forskning och det här är ett sätt. Det har varit komplicerat att omsätta delar av vår forskning till en föreställning, men det är spännande att se hur Kristoffer och Helena tar sig an materialet och vad de ser i det. Personligen är det också en stor utmaning eftersom jag verkligen inte är någon skådespelare, men det är också väldigt roligt, säger Sara Nyhlén.

Föreställningen ”Alla ska digitaliseras” går även i linje med konceptet och samarbetet ”Science & Scenes”. Den första satsningen inom ramen för konceptet presenterades tidigare i år när civilingenjörsstudenter ges möjlighet att möta olika kulturinslag i sin utbildning för att stärka deras framtida roll som civilingenjörer.

– Det här är ju ett långsiktigt arbete mellan forskningen och scenkonsten som vi tror bara kommer att växa. Vi delar samma uppdrag som handlar om att bygga vårt gemensamma demokratiska samhälle och det är viktigt för våra bägge verksamheter, säger Katarina L Gidlund.

”Alla ska digitaliseras” framförs på Konsertteatern 18.00 torsdag 20 april. Föreställningen är sedan länge slutsåld.