måndag 26 april 2021

Platsspecifika ljuddraman på fyra torg i Västernorrland

Med fyra specialskrivna ljuddraman vill Teater Västernorrland bjuda länsborna på teater mitt i stan. Från och med den 7 maj kan medborgarna ta del av dem.

Teater Västernorrland gav fyra dramatiker uppdraget att skriva varsitt ljuddrama som utspelade sig på en särskild plats. Platserna är torgen i Ånge, Sollefteå, Härnösand och Sundsvall. Genom att skanna en QR-kod som sitter på en skylt i anslutning till torgen kommer en ljudfil att spelas upp.

– Våra ljuddraman utspelar sig precis på den plats som lyssnaren själv befinner sig på. Men eftersom innehållet i verken är helt specifika och egna så hoppas jag att man ska uppleva en verklighetsflykt och få en aha-upplevelse över vad omvärlden kan erbjuda, säger Kristoffer Berglund.

Alla fyra verk är inspelade av Teater Västernorrlands skådespelare i den egna studion. De är glada att nå ut till publiken på det här sättet, och hoppas att publiken kommer känna likadant.

– En stor del av vår trogna publik ha suttit isolerade det senaste året till följd av pandemin, jag hoppas att dessa upplevelser utomhus utan trängsel kan nå dem, säger Kristoffer Berglund.

Platsen, som är samlingsnamnet för projektet, gör i samarbete med Ånge kommun, Sollefteå kommun, Härnösands kommun och Sundsvalls kommun.

Här kan du uppleva Platsen:

Torget, Härnösand – Genom vind, snö och solsken
Dramatiker & regissör: Ebba Maria Petrén 

Orrtorget, Sollefteå – Om allting skiter sig
Dramatiker: Kristian Hallberg 
Regissör: Lisa Färnström 

Stora torget, Sundsvall – Minns du?
Dramatiker: Alexandra Loonin 
Regissör: Kristoffer Berglund 

Centraltorget, Ånge – Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden
Dramatiker: Amina Szecsödy
Regissör: Niels Erling