I somras anordnade Teater Västernorrland en tredagars teatercamp för ungdomar från Sundsvall och Ånge. I somras anordnade Teater Västernorrland en tredagars teatercamp för ungdomar från Sundsvall och Ånge. I somras anordnade Teater Västernorrland en tredagars teatercamp för ungdomar från Sundsvall och Ånge.

tisdag 29 november 2022

Succé för teaterläger – nu klart med fortsättning

I somras anordnade Teater Västernorrland en tredagars teatercamp för ungdomar från Sundsvall och Ånge. Nu är det klart att lägret återkommer 2023. - De här ungdomarna är framtiden, säger Siri Sandström, dramapedagog.

I juni genomförde Teater Västernorrland en tre dagar lång teatercamp för ungdomar mellan 13 och 16 år. Deltagarna kom från Teaterverkstan i Ånge, Sundsvalls kulturskola och Kvartersteatern i Sundsvall. Teaterentusiasterna möttes upp av dramapedagoger och två skådespelare ur teaterns ensemble. Under de följande tre dagarna så provade ungdomarna på skådespeleri, scenografi, mask och ljusteknik och fick exklusiva möten och workshops med flera olika yrkesprofessionella som jobbar på och bakom scenen. Ungdomarna skapade egna scener utifrån en text de fått inför lägret och med kunskaper från konstnärlig personal de mött. Allt avslutades med en premiär av deras verk.

- Det var så kul att få möta ungdomar som vi delar ett så starkt intresse för teater med. Ett sådant här läger behövs för att ungdomar som har den här passionen för teater inte ska känna sig ensamma på sin lilla ort. De kan istället få en mötesplats där de kan nätverka och knyta nya kontakter med både varandra och oss som professionella aktörer. De är framtiden, och hittar de forum för att skapa inom sitt eget län så kommer de fortsätta göra det, säger Siri Sandström, dramapedagog.

Mia Rydell, också dramapedagog på Teater Västernorrland instämmer.

- Det var roligt och utmanande. Eftersom det var första gången fanns det ingen mall utan vi fick testa oss fram och ha några b-planer tillhands. Deltagarna ville inte åka hem och det måste ändå vara det bästa betyget en kan få, säger hon. 

Förutom allt teatern kunde stå för fick deltagarna möjlighet möta och knyta vänskapsband med andra teaterintresserade ungdomar över kommungränserna. Lägerledare och ungdomar åt middag ihop och gjorde roliga kvällsaktiviteter tillsammans.

- I vårt uppdrag som länsteater ska vi nå ut till många människor och det här är ett jättebra sätt att nå en grupp som redan är intresserad och vill lära sig mer. Vi vill bli en naturlig mötesplats där man som ungdom ska känna att det finns plats för mig. Vi sitter på kunskap som vi vill förmedla till andra och ett läger är ett ypperligt sätt för detta, säger Mia Rydell.

En glädjande nyhet är att teatercampet får en fortsättning redan nästa år.

- Vi sitter och planerar i detta nu, säger Mia Rydell och Siri Sandström.