Vildhussen

Publiksuccén är tillbaka! Fler än 8 000 personer såg Vildhussen i Döda Fallet förra sommaren. Nu välkomnar vi dig än en gång till den unika vridläktaren och platsen där historien om Vildhussen utspelade sig. Med en 16 personer stor ensemble tar vi dig med till den tid då Storforsen tystnade för alltid.

Sommarnatten den 6 juni 1796 drog det virvlande vattnet bort från Storforsen, Norrlands vildaste älv. På några få timmar forsade 1000 miljoner kubikmeter vatten fram i en 25 meter hög våg då den 2,5 mil långa Ragundasjön tömdes i en strid flod mot Sundsvallskusten. Dånet från Storforsen tystnade och allt blev stilla. Det är historiskt sett den största svenska naturkatastrofen i mannaminne. Mirakulöst gick inte ett enda människoliv till spillo.

Historien om Vildhussen är en blandning av fakta och sägen och kan betraktas som antingen galenskap eller drömmen om att uträtta stordåd. Ett resultat av kreativ norrländsk skaparkraft, lögner och intriger där de drabbades röster aldrig hördes och de skyldiga aldrig ställdes till svars. Länge hade Storforsen varit ett hinder för flottningen ner till Sundsvall. Timret bröts sönder. Den fattiga befolkningen som levde på fisket höll rådslag. Timmerbönderna som köpt billig skog i Jämtland hade en önskan – att få ner stockarna till kusten. Mycket pengar stod på spel. Magnus Huss, även kallad Vildhussen, tar sig an uppdraget för etthundra riksdaler. Han tänker lyckas där andra misslyckats.

Välkommen till en ny föreställning om Vildhussen i Döda Fallet!