Häxor - när drevet går

HÄXOR – när drevet går, är en föreställning om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken.

Torsåker, Ångermanland, 1675. 71 människor halshuggs och bränns på bål. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid. ”Tidens tro drabbar människan” står det på minnesstenen för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan? Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort?

I en rasande rappt berättad föreställning, bland natthäxor, penisgudar och lättkränkta kardinaler, försöker vi reda ut häxprocessernas uppkomst, vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom.

Häxor är ett revolutionärt folklustspel med en önskan om upprättelse för alla de oskyldigt dömda. Fyra skådespelare spinner trådar från historien in i vår nutid. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia? Hade du varit en av dem som bar ved till bålet?

Produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern.

Manus & Dramaturg: Therese Söderberg

Regi: Maria Löfgren

Scenografi & Kostym: Fridjon Rafnsson

Musik och ljuddesign: Fredrik Söderberg

Ljusdesign: Patrik Bogårdh

Koreografi: Dorte Olesen

Maskdesign: Anna Olofson

Camilla Eriksson, Malin Halland, Inga Onn och Anja Rajic