Teater Västernorrland

Lennart Jähkel: "Allt är tillåtet bara det funkar"

”En fantastisk pjäs” Så beskriver Lennart Jähkel En handelsresandes död som är Teater Västernorrlands stora höstuppsättning.
Här berättar han om rollbygget, höjdpunkter i karriären och det viktiga samspelet med kollegorna.

Lennart Jähkel flyttade som tolvåring från Piteå till Timrå och kopplingar till orten finns kvar. Han följer Timrå Hockey och har fortfarande kontakt med några kompisar från skoltiden. Att under hösten 2021 komma ”hem” för att kliva in på Teater Västernorrland är något han ser fram emot.

- Det ska bli spännande att jobba tillsammans med teamet i den här pjäsen. Det ska också bli kul att följa Timrå IK på lite närmare håll och kanske se lite av Giffarna. Sedan tänker jag köpa den där Medelpadsfilten, den har jag spanat in!

Samtidigt som Lennart Jähkel började Scenskolan 1979 hade Bo Widerbergs filmatisering av En handelsresandes död premiär. I huvudrollen sågs den stora komikern Carl-Gustav Lindstedt. Jähkel menar att temat om framgångsmyten håller än idag och att det finns flera dimensioner i pjäsen som griper tag och engagerar. Det är inte första gången han spelar en pappafigur på väg att gå under.

- Jag spelade pappan i Åsa Linderborgs Mig äger ingen. Det är en fin historia och det var speciellt att få göra den.

Lennart lyfter samarbetet med Kristina Lugn, filmen Jägarna och arbetet med Pistvakt som andra höjdpunkter i den 40-åriga karriären. Den sistnämnda gav egna insikter om hur mycket som egentligen krävs för att skapa något från grunden.

- Som skådespelare realiserar man oftast andras idéer. Pistvakt var en speciell process som var lustfylld samtidigt som den innebar mycket jobb. Jag är väldigt glad över att få ha upplevt den processen.

Hur ser din egen skapandeprocess ut för att hitta in i en roll?

- Det kan vara olika. Ibland måste man bara kasta sig ut, ibland går jag och funderar länge. En sak är att jag gärna vill lära mig texten ganska fort, säger Lennart.

Sedan återstår rollbygget. Det kan vara att hämta intryck från olika situationer eller personer. Ibland handlar det om att söka i sig själv. Eller som han uttrycker det: ”Allt är tillåtet bara det funkar”.

- Oftast handlar det om att hitta något slags energi och en känsla av att det bär.

En av utmaningarna med att spela teater är att reproducera samma historia kväll efter kväll. Lennart Jähkel beskriver skådespelaryrket som att behärska upprepandets konst. Ibland kan det finnas ett motstånd, som det kan göra i alla yrken, och olika roller kräver olika mycket förberedelser. Men väl på plats, i mötet med teamet, i sminket och uppladdningen, växer en koncentration successivt fram.

- Glädjen när man sedan står där på scenen och allt stämmer, när alla är med – då svänger det och är lite som musik – det är svårslaget!

Lennart lyfter fram samarbetet i ensemblen som en förutsättning för att en föreställning ska bli bra. Att skapa god stämning där alla får ta plats är viktigt och ger trygghet. Att gå runt och vara ”hemlig” håller inte.

- Ofta möts man för första gången i en uppsättning och vad vi har för tankar om varandra påverkar. Jag försöker vara öppen och prestigelös. Då öppnar sig ofta andra. Om jag lyckas får någon annan bedöma.

 

Teater

En handelsresandes död

Premiär 2 oktober 2021

Läs mer