torsdag 1 april 2021

Premiär för filmad Dödsdansen 9 april

Vår uppsättning av Strindbergs Dödsdansen får ännu ett perspektiv när den släpps i filmat format den 9 april. – Jag försöker komma nära skådespelarna på ett sätt jag tycker ibland saknas i avfilmade teaterföreställningar, säger Kalle Möller, som gjort visuell bearbetning av föreställningen.

Dödsdansen skulle ha haft premiär redan för ett år sedan men corona kom i vägen. Nu har Strindbergs pjäs i händerna på regissören Aleksandra Czarnecki Plaude filmats och har digital premiär på streamingtjänsten Voyd.se den 9 april.

Aleksandra Czarnecki Plaudes vision är att ge publiken flera lager av undertext, det vill säga karaktärernas tankar, känslor och sprickor i fasaden. Kalle Möller har nu arbetat med att överföra det till filmens medium där scenrummets energi lätt kan gå förlorad.

– Vi har arbetat med fotografen Ulrik Pegelow och min nyfikenhet genom rörelser i rummet. Det digitala resultatet är en sammansättning av många olika genomdrag med en enda kamera som har sökt förståelse och fördjupning under föreställningens gång. Det har varit ett spännande och utmanande arbete, säger Kalle Möller.

Teaterchef Kristoffer Berglund tycker det känns intressant med det mer filmiska greppet.

– Den här pjäsen är så stark och har något som måste gå genom skärmen och nå dig som tittare. Jag tror verkligen att det här kommer att bli en upplevelse, säger han.

Se Dödsdansen här.