onsdag 31 januari 2024

Teater Västernorrland bygger för framtiden

Kristoffer Berglund skriver på för ytterligare fyra år som teaterchef på Teater Västernorrland. I samband med det formar han ett lag som ska utveckla teatern såväl konstnärligt som publikt de kommande åren.

Sedan Kristoffer Berglund tillträdde som teaterchef 2020 har Teater Västernorrland presenterat flera framgångsrika föreställningar som En handelsresandes död, Ronja Rövardotter och Next to Normal. Nu tackar han ja till att fortsätta leda Teater Västernorrland i ytterligare fyra år.

- Teatern har gått otroligt bra publikt de senaste åren. Vi har flera succéer bakom oss, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla teatern tillsammans med all kompetent personal, säger Kristoffer Berglund.

För att fortsätta utveckla Teater Västernorrlands plats i länets kulturliv satsar Kristoffer Berglund på ett antal längre konstnärliga samarbeten:

  • Hemvändande dramatikern Alexandra Loonin som tidigare skrivit barn och unga-produktionen RIVAL för teatern, anställs som husdramatiker och kommer att skriva fyra pjäser för Teater Västernorrland de kommande åren.
  • Regissören Lovisa Onnermark som nyligen regisserade Ronja Rövardotter på teatern, anställs som husregissör och kommer att regissera fyra produktioner på Teater Västernorrland.
  • Koreografen och skådespelaren Sepideh Khodarahmi som tidigare medverkat i föreställningen RIVAL på teatern kommer att arbeta som koreograf och skådespelare i ett antal produktioner på Teater Västernorrland.
  • Scenografen Anna Olofsson anställs för att göra ett antal scenografier på Teater Västernorrland under de kommande åren.

- Jag känner mig så oerhört glad, tacksam och ödmjuk över att få möjligheten att utvecklas tillsammans med en ensemble och ett teaterhus som ligger mig så varmt om hjärtat. Och så ser jag fram emot att lära känna Västernorrlands län och dess publik ännu bättre, säger Lovisa Onnermark, regissör.

De längre samarbetena ska ge större möjligheter till fördjupade teaterproduktioner där Teater Västernorrland kan spegla och skildra hela länets mångfald.

- Husdramatikertjänsten är en speciell och få förunnad möjlighet att bidra till att dramatiken får större plats i vårt län. Jag hoppas också att de samtal som förs i arbetet med de verk jag ska skriva kommer generera meningsfulla och berikande frågeställningar såväl på teatern som hos publiken och i mig, säger Alexandra Loonin, dramatiker.

Till den fasta skådespelarensemblen anställs från årsskiftet Ellen Hennig Öhrström och Alfred Tobiasson. Skådespelarna Frida Bagri och Robert Hannouch anställs på längre tid. Sedan tidigare ingår Helena Svartling, Gisela Nilsson och Victor Wigardt i teaterns ensemble. Teaterchefen ser fram emot det fortsatta arbetet med många spännande projekt.

- Bland annat arbetar vi med att till 95-årsminnet av Ådalen 31 producera en helt nyskriven pjäs som utspelar sig under det dramatiska 30-talet i Ångermanland, säger Kristoffer Berglund.