Hitta hem

Nypremiär 1 november

2 tim inkl paus

Stöveltramp och dagliga visitationer. Att slåss för ett par decimeter golvyta i en överfull barack. Att hyra ut en luskam mot några smulor bröd. ”Du behöver inte berätta att du är judinna.” Orden har följt Gisela Nilsson genom livet. Vad var hennes mamma rädd för? De bodde ju i Sverige.

Tänk att nästan en hel nation vill att du ska dö. Inte bara några taskiga klasskamrater utan miljontals människor som vill att du ska avhumaniseras, förnedras, svälta, förlora din integritet och ditt förnuft och utrotas på det mest brutala sätt. Bara för att du är jude.

Gisela Nilsson gestaltar sin mammas resa från Budapest till lägret Bergen Belsen och sedan vidare till Sverige. Men hon låter också publiken få ta del av sin egen inre resa. En resa för att förstå sitt judiska arv och konfrontera smärtan det inneburit att följa i sin mammas fotspår. Och att öppna dörren för att blottlägga den främlingsfientlighet som fortfarande hotar idag.

Teater Västernorrlands skådespelare Gisela Nilsson har dramatiserat sin mammas vittnesmål från deportationen 1944 till koncentrationslägret Bergen Belsen. Hitta hem tar oss genom lager av förtvivlan, hopplöshet och omänsklighet. Det nattsvarta blandas med en intensiv beslutskraft att överleva. Men pjäsen handlar lika mycket om styrka där Giselas berättelse kantas av både värme och humor liksom modet att våga berätta.

Gisela Nilsson porträtterar sin mamma i föreställningen Hitta Hem på Teater Västernorrland. Kvinna på scen av trä, håller i judiska skor och blickar mot publiken.
Gisela Nilsson porträtterar sin mamma i föreställningen Hitta Hem på Teater Västernorrland. Kvinna lutar sig mot scenkant av gammalt trä och blickar hoppfullt bortåt.
Gisela Nilsson porträtterar sin mamma i föreställningen Hitta Hem på Teater Västernorrland. Kvinna vänd mot ljuset dansar med kappa i scenmörkret.

Manus: Gisela Nilsson
Dramaturg: Alexandra Loonin

Regi: Olle Törnqvist
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Maskdesign: Sari Nuttunen
Ljusdesign: Magnus Stolpe
Musikkomposition och ljuddesign: Adam Hagstrand

 

Gisela Nilsson om att dramatisera sin mammas vittnesmål från deporteringen till koncentrations- och krigsfångelägret Bergen-Belsen, att tro på sina egna idéer, lita på sin intuition och att skriva i nära samarbete med dramaturg. 

Hör samtalet mellan skådespelare och manusförfattare Gisela Nilsson och dramaturg Alexandra Loonin!

Föreställningsbild till Två herrars tjänare av Teater Västernorrland

Teater

Två herrars tjänare

SISTA CHANSEN

Läs mer
Rörlig affischbild till föreställningen Saker vi äter när ingen ser på

Teater

Saker vi äter när ingen ser på

Premiär 14 september

Läs mer
Föreställningsbild till Avgörande ögonblick av Teater Västernorrland

Teater

Avgörande ögonblick

4 mars - 22 april

Läs mer